Loading...

NYAKUNKON A MESTERSÉGES INTELLIGENCIA RENDELET! 

 

Múlt pénteken jelent meg az (EU) 2024/1689 rendelet a mesterséges intelligenciára vonatkozó harmonizált szabályok megállapításáról. Érdekes olvasmány mindenki számára, aki bármilyen szinten is érintett az „MI-rendszerekkel” kapcsolatban, és már unja a hőségben lábát a vízbe lógatva hallgatni a strandon játszó gyerekek zsivaját. 

Kezdjük a legfontosabb dologgal, ami ilyenkor mindenkiben felmerül: mikortól? Alapvetően a rendeletet 2026. augusztus 2-től kell alkalmazni, de hogy ne legyen olyan egyszerű az élet, a rendelet általános rendelkezéseit és a tilalmakat (I. és II. fejezet) már 2025. február 2-től alkalmazni kell. Van még egy 2025. augusztus 2-i határidő is, de ez elsősorban a bejelentő hatóságok és szervezetekkel kapcsolatos. 

Az egyik legérdekesebb rész a rendelet 3. szakasza, amely a nagy kockázatú MI-rendszerek szolgáltatóinak és alkalmazóinak, valamint más feleknek a kötelezettségeit tartalmazza. A 16.cikk sorolja fel tömören, milyen kötelezettségei vannak a nagy kockázatú MI-rendszerek szolgáltatóinak, ezek között találjuk többek között a CE jelölés feltüntetésének kötelezettségét is. 

De mi is számít „nagy kockázatú MI-rendszernek”? Nézzük csak, mit mond a rendelet: 

„MI-rendszer”: gépi alapú rendszer, amelyet különböző autonómiaszinteken történő működésre terveztek, és amely a bevezetését követően alkalmazkodóképességet tanúsíthat, és amely a kapott bemenetből – explicit vagy implicit célok érdekében – kikövetkezteti, miként generáljon olyan kimeneteket, mint például előrejelzéseket, tartalmakat, ajánlásokat vagy döntéseket, amelyek befolyásolhatják a fizikai vagy a virtuális környezetet. 

És mikor lesz nagy kockázatú ez az MI-rendszer? 

„Tekintet nélkül arra, hogy egy MI-rendszert az a) és b) pontban említett termékektől függetlenül hozzák-e forgalomba vagy helyezik-e üzembe, az említett MI-rendszer nagy kockázatúnak minősül, ha mindkét következő feltétel teljesül

    1. az MI-rendszert az I. mellékletben felsorolt uniós harmonizációs jogszabályok hatálya alá tartozó termék biztonsági alkotórészeként kívánják használni, vagy az MI-rendszer önmagában ilyen termék; 

    2. azon terméket, amelynek biztonsági alkotórésze az a) pont alapján az MI-rendszer, vagy magát az MI-rendszert mint terméket harmadik fél által végzett megfelelőségértékelésnek kell alávetni a terméknek az I. mellékletben felsorolt uniós harmonizációs jogszabályok értelmében való forgalomba hozatala vagy üzembe helyezése érdekében. 

 

Nincs semmi baj veletek, ha elsőre nem értették meg a fenti szöveget, nyugodtan fussatok neki még egyszer… 

Hogy tovább fokozzuk a hangulatot, a rendelet fent említett I. mellékletének A szakaszában 12, a  CE jelölést jelenleg is előíró jogszabály felsorolása található, amelyek között természetesen a gépek, az orvostechnikai eszközök, valamint az in vitro diagnosztikai orvostechnikai eszközök is megtalálhatóak… A teljes listát a cikk alján találjátok. 

(GÉPGYÁRTÓK! A 2026. augusztus 2-i határidő mellett azért ne feledkezzetek meg a 2027. január 14-i határidőről sem, amikortól már az új Géprendeletet is alkalmazni kell!) 

Használjátok ki még ezt a nyarat a pihenés mellett az előzetes tájékozódásra is. 😊 

 

Az (EU) 2024/1689 rendelet I. mellékletben A szakaszában felsorolt, jelenleg is CE jelölésre kötelezett termékek: 

    • gépek 
    • játékok 
    • kedvtelési célú vízi járművek és a motoros vízi sporteszközök 
    • felvonók és a felvonókhoz készült biztonsági berendezések 
    • robbanásveszélyes légkörben való használatra szánt felszerelések és védelmi rendszerek 
    • rádióberendezések 
    • nyomástartó berendezések   
    • kötélpálya-létesítmények 
    • egyéni védőeszközök 
    • gáz halmazállapotú tüzelőanyag égetésével üzemelő berendezések 
    • orvostechnikai eszközök 
    • in vitro diagnosztikai orvostechnikai eszközök

 

;
Vissza a hírekhez